До 60 хил. лв. от подкупи събирали на ден митничари от "Лесово"

НовиниКриминални

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осем бивши служители на Митнически пункт "Лесово" за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи от преминаващи български и чужди граждани, съобщиха от прокуратурата.

В края на септември 2015 г. началниците на три от четирите митнически смени се събират в с. Лесово и решават да продължат "традицията" за незаконно събиране на пари, господствала до идването на новия началник на пункта.

Средствата следвало да се събират от инспекторите в техните смени и да се предават на началниците. Те от своя страна – да ги съхраняват и веднъж или два пъти в месеца да ги разпределят между служителите, съобразно "приноса" на всеки от тях. Най-голям дял бил отделян за началника на пункта, за да не се противопоставя на "традицията".

Митническите инспектори били инструктирани в детайли за организацията по събирането на подкупите и нуждата от конспиративност. Те трябвало да мотивират водачите на преминаващите през пункта превозни средства (най-вече на товарните) да дават неголеми суми за бързото и безпроблемно преминаване на митническия контрол.

От 200 до 400 щатски долара инспекторите искали от превозвачите на "карго". По 50-100 долара взимали от шофьорите на камиони от страни извън ЕС, най-вече с украинска, руска и молдовска регистрация.

Това било задължително, когато установявали някаква нередност - несъответствие на товара с описания в документите или липса на винетка, например. Част от незаконно придобиваните парични средства се събирали от водачи на камиони с извънгабаритни товари. Те били пропускани срещу суми, по-малки от дължимите иначе държавни такси. С това е бил ощетяван и републиканският бюджет.

С такива корупционни действия за месец в "силни дни" е можело да се съберат по 40-60 хиляди лева, а в "слаби" – 1000 - 2000 лева.

Престъпната група е неутрализирана на 2 ноември 2016 г., когато под ръководството на Специализираната прокуратура се провеждат процесуално следствени действия на Митнически пункт "Лесово", както и в служебни помещения и жилища в Бургас и Ямбол.

Това е второто дело на Специализирана прокуратура срещу служители на митнически пункт „Лесово“ за организирано искане и получаване на подкупи.

В началото на ноември 2014 г. обвинения бяха повдигнати на седмина служители, в т.ч. на началника на пункта, на двама началници на смени, двама техни заместници и двама инспектори.

Почти две години по-късно служителите, които тогава бяха привлечени като свидетели, днес са обвиняеми за същите престъпления.

Източник: Pik.bgloading...