Когато Васил Божков беше сътружник на Маджо, а Бойко Борисов шофьор

Когато Васил Божков беше сътружник на Маджо, а Бойко Борисов шофьор

НовиниЛюбопитно

Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Всички това през годините е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, по негови думи, вече останал без пари и се издържал от заможните си приятели в Дубай.

 
Причина за краха му стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига. Първите си пари Божков печели още с идването на демокрацията през 1989 г. край известната тогава столична сладкарница “Магура”, пред която търгува с валута и антики. Самият казва в едно от малкото си интервюта допреди да започна да се явява активно в медиите, че започва бизнеса си с обменни бюра и бинго зали. Първото бюро отваря на партерния етаж на ЦУМ, следва цяла верига.
Освен това става съдружник, макар и за кратко, с Илия Павлов и Младен Михалев – Маджо хазартната фирма “Ай Джи Ем” (тогава Бойко Борисов е шофьор на Маджо – б.р.). А през 1992-а се появява и финансова къща “Нове”, която получава лиценз от БНБ.
 
Не спира дотук и следващата година създава агенцията за спортни залагания “Еврофутбол”. Следват казината – в софийския хотел “Рила”, във веригите “Радисън”, в “Хемус”, тогава отваря и бинго залите.
 
Божков обаче има и разнообразни интереси извън хазартния бизнес. Например в банкерството – през 1994 г. участва в Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която няколко години по-късно се слива с банката на “Мултигруп”. След това фалира. По това време прави инвестиции и в застрахователния бизнес. Придобива фирма, която притежава най-много безмитни магазини – над 20 обекта.
 
През 2000 година Васил Божков става собственик на компанията “Йорсет Холдингс България”, която закупува активите на фалиралата Първа частна банка на Венцислав Йосифов. Сумата, по която са закупени имоти, предприятия, фирми, е била 14,820 милиона лева.
 
През 2003 година Божков навлиза и в туризма чрез “Занзи холдингс БГ”. След наддаване в Агенцията за приватизация фирмата, за която “Капитал” пише, че е свързана с Божков, купува “Арт строй турс”, която притежава 6 хотела и почивни станции в зимни и летни български курорти.
 
През 2003 г. полското списание “Впрост”, което прави класации на най-заможните бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на половин милиард долара. През 2006 г.
 
През 2008 г. – 1,35 млрд. долара. Според други публикации то е между 1,5 и 3 млрд. лева. Самият Божков никога не е коментирал на каква сума оценява състоянието си.
 
През 2007 г. в интервю казва, че по това време има само миноритарно участие в хазартния бизнес и се е насочил към инфраструктура. Това става чрез бившия приватизационен фонд “Холдинг Пътища”, който бизнесменът изкупува през фондовата борса. Чрез холдинга Божков печели няколко големи поръчки, включително и за строителството на магистрали. Божков печели лот 4 на магистрала „Тракия“. По онова време „Мострой“ депозира молба за несъстоятелност и тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев успокоява, че няма проблем за магистралата и съществува резервен вариант.
Няколко години по-късно продаде “Холдинг Пътища”, но остана във фирми, които работят в железопътното строителство.
 
Строителството не му е чуждо и днес – имаше инвестиции в хотели, които продава, а сега строи жилищния комплекс “Нове” в софийския кв. “Красно село”. Притежава фирми и в туристическия бизнес за доставка на храни за самолети и други.
 
Божков е един от основателите на първите сдружения на едрия бизнес – Конфедерацията на едрите индустриалци през 1993 г. и на Български бизнес клуб “Възраждане” през 2001 г. През 2014 г. се връща към инвестиции в хазартния бизнес чрез Националната лотария. Компанията за няколко години успява да стане водеща в лотарийния бизнес с дял от 95%, а годишните приходи се вдигат на 300 млн. лева.
 
През 2016 година, когато започва международното разследване по т.нар. “Досиета Панама” за офшорни компании по цял свят, Васил Божков се появява там с три фондации, регистрирани между януари и юли на 2008 г. Британските Вирджински острови. Само една от тях през 2016 г. не е закрита, като се предполага, че собственост на тази фондация е вероятно летателно средство. Един от адвокатите на Божков тогава коментира пред “24 часа”, че няма нищо незаконно един бизнесмен да има офшорни собствености.
 
През същата тази 2016 г. Клуб Z пише, че компании до Божков са играли на търг за реставриране на антични обекти в София за повече от един милион. Търгът се печели от “Инфра роудс”, която е собственост на фамилията Божкови.
 
През 2012 г. банката ОББ, която запорира имущество на компании на бизнесмена, обявява на търг личния му самолет с начална цена 1,9 милиона евро. Година преди това сметките на няколко дружества – негова собственост, бяха запорирани от ОББ и започна разпродажба на част от активите. Публично се разбра, че финансови проблеми имат “Холдинг Пътища” и “Мостстрой”.
 
Любопитни са бизнес връзките на Васил Божков с известни имена от шоу бизнеса и политическия свят.
 
Според публикации е бил съдружник с Кеворк Кеворкян във фирма “Зодиак 95”, с футболиста Любослав Пенев в “Любослав Пенев” ООД, с депутата от НДСВ Камен Влахов във фирмите “Ин-В” и “Ай-Ти-Ер”, има делови контакти с политика Мирослав Севлиевски в “Бул инс” АД и др.
 
В последните години неофициално се знаеше, че Васил Божков има интерес да участва в сделките за двете най-големи телевизии – “Нова” и Би Ти Ви.
 
Бизнесменът има желание да помага и на спорта. Още през 90-те години се опитва да влезе в управата на “Левски”. Тогава не успява, но миналата година става собственик на футболния клуб.
 
“Аз помолих да ми дадат клуба, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а го поисках”, казва тогава той. Преди това, от 1999 до 2006 г., е собственик на другия голям футболен отбор ЦСКА. Продава го на индийския бизнесмен Прамод Митал след неразбирателство с феновете. Твърди обаче, че през годините е вложил над 35 млн. лева в клуба.
 
Пак през 1999 г. Божков основава един от най-силните клубове по стрелба – “Нове”, в който влизат елитни състезатели като Мария Гроздева и Таньо Киряков, спечелили и олимпийски титли.
 
Източник : 24 часа
 


loading...