"Пътна полиция" започва нова акция

"Пътна полиция" започва нова акция

НовиниКриминални

През летните месеци предстои акция на "Пътна Полиция" срещу транзитно пътуващите граждани на трети страни през ГКПП-тата на България, както и срещу засиления трафик за летните отпуски.

 
Усилени полицейски патрули ще има по пътищата към границите, по очакваните най-натоварени трасета - магистрали, главен път Е-79 и трасето Русе-Маказа.
 
По пътищата за морските ни курорти ще се следи за използването на предпазни колани и детски столчета, контрол на скоростта, за алкохол и наркотици, както и за нарушения, които биха могли да застрашат живота на пътуващите, обявиха от КАТ.
 
Предвиждат се сериозни мерки срещу нарушителите. Ще се следи и за спирането на автомобили в аварийната лента.
 
 
"Каквато и да е образуваната тапа, задръстване, нека пътуващите да проявят търпение, или пък шофьорите да търсят алтернативни маршрути", посъветва главен инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция", съобщи БНТ.
 
Най-силен трафик винаги има през месеците юли, август и септември. Тогава времето предразполага да се шофира с висока скорост, да се отнема предимство, да се извършват забранени маневри, посочи тя.
 
При настъпили ПТП-та, които налагат затварянето на пътища, да се предприемат незабавни действия за даване на обходни маршрути, за да не се образуват колони от коли.
 
От КАТ отчетоха и изминалите акции у нас, като в рамките на месец – по родните пътища са установени повече от 80 неправоспособни водачи, като най-много от тях са в Плевен - 14.
 
На водачи на МПС-та са написани повече от 5500 акта за установени нарушения на пътя.
 
Спрямо пешеходци са съставени 452 акта и 1570 фиша, а за пресичане на нерегламентирани места - 110 наказателни постановления. За неспазване на забранителния сигнал на светофара актовете са 50.
 
От 2 юни до 1 юли бе проведена и полицейска операция, насочена най-вече към мотоциклетистите. По време на нея са осъществени повече от 4500 проверки.
 
Установени са 1600 нарушения – 558 акта, 981 фиша за нарушения на място. Повече от 80 водачи или пътници на мотори пък са били без защитни каски.
 
11 са случаите на хванати пияни мотоциклетисти.
 
Източник : https://glas.bg/balgariia/patna-politsiia-zapochva-nova-aktsiia-435337/?fbclid=IwAR2bVjLG1T0z4aWgbEkKOzu5uFTuEiv2VDGEgTFnZ14IXTnFTGhhz8QluPQ


loading...